Dominikovo víno

Dominik se výrobě vína a hospodaření na vinicích věnuji díky svým rodičům a prarodičům již od útlého dětství. Zásadním zlomem pro něj byla výsadba vlastní vinice. První vína vyráběl společně s otcem. Jelikož chtěl jít svým směrem, v roce 2017 se osamostatnil, pronajal si sklep a vinaření se začal oficiálně věnovat. Hospodaří na necelém hektaru vinic v okolí Rakvic.  Jeho hrozny pochází z redukované sklizně, při níž upřednostňuje kvalitu nad kvantitou. Část hroznů nakupuje u stálých a ověřených vinařů z nejbližšího okolí.

Po šetrném zpracování hroznů Dominik nepoužívá do moštu přídavky čistých kultur kvasinek, ale nechává jej spontánně rozkvasit. Mošt nechá kvasit v dřevěných, nerezových, nebo plastových nádobách. Vína nechává dlouho na jemných kvasnicích. Jeden z důvodů je minimalizace přídavku SO2. Ten je z pohledu Dominika velmi důležitý a není zastáncem metod vinaření bez SO2. Jeho snahou je vytvořit víno takovým způsobem, aby oxid siřičitý snížil na minimum, ale aby vínu nepřivodil nežádoucí vadu, nebo zhoršení aromatického profilu.

Do budoucna by Dominik rád rozšířil nejen vinice, ale i sortiment nabízených odrůd. Nejraději má odrůdy, které mají historii a do lokality Rakvic jsou vhodné. Vína by chtěl školit převážně v dřevěných sudech.

Vinařská obec Rakvice

Obhospodařuje 1 ha

ročně vyprodukuje 5 000 lahví