Můj příběh

jak jsem k vínu přišel a proč 66 lahví

2018 za vše může Martin!

Ten mě vzal v roce 2018 poprvé na košt vína do Klentnice. Věděl jsem, že mám jižní Moravu rád, ale v ten okamžik jsem si ji zamiloval. Usměvaví lidé, kteří se vám upřímně dívají do očí a jsou k vám přátelští. Pro mě úplně jiný svět.

Proč 66 lahví?

Druhý den jsme si odvezli 50 litrů vína, ze kterého jsme si doma s Martinem nalahvovali 66 lahví a rozdali svým známým.

Jsem typ člověka, který když se pro něco nadchne, pustí se do toho po hlavě. Přečetl jsem tedy spoustu knih a časopisů. Nakoupil různá lahvová vína v Makru, Lidlu od českých i zahraničních výrobců. Ochutnal škálu vín od levných sudových, až po zahraniční lahvová vína, ale pořád to nebylo ono. Pořád mi v tom něco chybělo. 

Mám rád poctivost a tvrdou práci. 

A tak jsem se zaměřil na místo, díky kterému jsem si víno zamiloval, na jižní Moravu, na malá rodinná, či přátelská vinařství. Za každou z jejich lahví vidím úctu ke starému řemeslu, poctivou a tvrdou práci. Považuji si každé lahve, která se mi od takových lidí dostane do rukou.

Rok 2020

Mé nadšení z vína došlo tak daleko, že jsem se rozhlížel po koupi vinného sklepa na jižní Moravě. Nakonec mi hvězdy přály a dostal možnost si jeden vybudovat vlastníma rukama tady u nás v Prostějově. V něm s přáteli ochutnáváme vína a ta, která nás oslovila, vám zde následně nabízím. Spouštím tento e-shop s víny od malých vinařů z jižní Moravy. 

Nejsem profesionální sommeliér, neumím dlouhosáhle popisovat chutě, které ve vínu cítím, nehledám v něm složitosti. Víno piju, protože mi chutná, protože je důvodem se sejít s přáteli a dobře se u něj pobavit.

2021

Stále nacházím nová vinařství a rozšiřuji tedy svoji nabídku vín. Občas mi přijde objednávka s doručením mimo Prostějov. Chvíli takové objednávky ruším, jelikož jsem lokální sklípek a vína nabízím pouze místním. Po telefonátu s paní Marií, která ty vína prostě chtěla, se situace mění. Uzavřel jsem dohodu s dopravcem Messenger a můžete si vína objednat jednoduše online.

2022

Nastupuji na Střední vinařskou školu Valtice, kde se účastním půlročního kurzu Jak si vyrobit vlastní víno. Dozvídám se tu spoustu teorie, ale také především praxe, kde si procházím celým procesem výroby vína od sběru hroznu, přes lisování, odkalování ...

Jak to vidím do budoucna?

Dal jsem si za úkol v lidech objevit zálibu v ochutnávání vín od malých vinařů z jižní Moravy. Rád bych společně s vámi podpořil toto těžké, ale zároveň krásné řemeslo. Chci vám přiblížil malé vinaře, představit jejich příběhy. Pokud se mi podaří vás ovlivnit k nákupu vín od těchto často pokorných lidí, budu svůj úkol považovat za úspěšný.

Věřím, že jsem na začátku dlouhé cesty objevování. Pokud to máte podobně, budu rád, když se ke mně připojíte a tyto vína ochutnáte.

Petr Ejem