Oranžové víno

11.09.2022

Oranžové víno je víno, které vinař vyrábí z odrůd bílého hroznu, ale postupuje jako u výroby červeného vína. Po rozdrcení bobulí vinař pevné zbytky jako slupky, stopky a jádra neodstraní, ale nechá v nádrži, kde se během macerace dostanou do kontaktu s moštem. Díky tomu se mošt zbarví do oranžova. Přesný odstín závisí na odrůdě a době, po kterou mošt nechá v kontaktu se slupkami. Dochází zde i k výluhu tříslovin a dalších vonných a chuťových látek, která jsou pro bílá vína často neobvyklá.

Chuť a vůně oranžových vín jsou oproti bílým vínům stejné odrůdy intenzivnější a bohatší. Lze to přirovnat jako rozdíly mezi červeným a růžovým vínem. 

Vinař, který vyrábí oranžová vína do procesu zasahuje jen minimálně a např. lahvování provádí často bez filtrace. Proto počítejte v lahvi se sedimentem, který buď necháte na dně, nebo lahev lehce promícháte a nalijete si jej do skleničky.

Chvíli mi trvalo, než jsem si na oranžová vína zvykl, ale teď si jej umím vychutnat. Očekávejte lehké třísloviny, intenzivnější chuť bylin, vůni koření.