V roce 2014 David Kozumplík a Oldřich Vojtek pod krásným Větrným mlýnem v Kuželově otevřeli restauraci a penzion vybudovaný v tradiční architektuře Horňácka. S přílivem hostů z různých koutů nejenom naší země se začali potýkat s problémem, že jim nemohou nabídnout typický a vyhlášený produkt jejich kraje, to na co je u nich pyšný každý hospodář - vlastní ovocný destilát. Nepřipadalo jim správné nabízet produkty lihovarů, které nemají s jejich tradičním výrobkem mnoho společného. Jediná cesta, která by legislativně splňovala požadavky, bylo založit vlastní ovocný lihovar.
V roce 2017 se jim naskytla možnost koupit v Kuželově, skoro již zapomenutou dvanáct let chátrající budovu pálenice po vyhlášené rodině palírníků Ševečků, ve které nalezli krásnou původní měděnou palírnu, jejíž počátky sahají do roku 1929. Neváhali, budovu zakoupili a roku 2018 se pustili do kompletní rekonstrukce budovy a modernizace palírny.
Ovoce pochází převážně z vlastních sadů a sadů místních pěstitelů v CHKO Bílých Karpat a Moravského Slovácka. Pěstují tradiční odrůdy kraje pro zachování té správné chuti a vůně.
Ovoce nejlepší kvality sbírají ručně a kvas nechávají dostatečně prokvasit a dozrát do správného času.
S výrobou nespěchají. Postupným, několikanásobným přepalováním v měděných kotlích se zásadou - pomalu s pokorou a láskou tvoří to co je baví a co je naučili jejich otcové a dědové. Proces destilace probíhá na originálním a dnes skutečně unikátním dvoukotlovém destilačním zařízení, čímž je zajištěna skutečná originalita tradičního čistého kvalitního slováckého destilátu.
Vše si dělají sami. Od sběru ovoce až po nalepení etikety. Specializují se na limitované ročníkové edice z místních plodů krásného Slovácka.
Nejsem velký fanoušek pálenek, ale po ochutnání těchto jsem byl nadšený. Jsou velice příjemná, nemusí se zapíjet, chladit, či dokonce vymražovat. Důkazem kvality jsou i mnohá ocenění z koštů.