vinařství Juřeník a Žďárský

Jedná se o vinařství dvou kamarádů Robina a Honzy, kteří své moderní vinařství založili na myšlence a touze obnovit vinařskou tradici na Uherskobrodsku. Do svých vín se snaží vtisknout kus sebe a lásky k tomu, co dělají. 

S roční produkcí okolo 20 000 lahví si mohou dovolit se s víny radovat a věnovat jim tu největší péči.

Při výrobě vín se snaží neustále posouvat, učit se novým věcem, pracovat na sobě, zlepšovat se a navyšovat jejich kvalitu. Nebojí se experimentovat ani se nechat inspirovat tisíce let starými metodami.

Dali si za cíl vyrábět vína přirozená s respektem k dané odrůdě.

Robin s Honzou ctí přírodu. Proto se rozhodli začlenit výsadbu nové vinice do okolního prostředí co nejšetrněji. Lokalita Maršovce je obehnána lesy a nachází se zde přírodní rezervace Rovná hora, která poskytuje útočiště pro ohrožené druhy motýlů a hmyzu.

K tak krásné krajině je potřeba přistupovat citlivě, ekologicky a bez používání škodlivých postřiků a hnojiv. Chtějí, aby zemědělství v jejich lokalitě bylo udržitelné, stejně jako když dříve hospodařili jejich předkové.

Řady vín:

  • Klasik - V této základní řadě nechávají plně vyniknout odrůdovému charakteru vín a dopřávají jim potřebný čas k přirozenému zrání. Téměř všechna vína nechávají minimálně do jara ležet na kvasničných kalech, které jim dodají plnou a bohatou chuť. S vínem pracují harmonicky, s šetrnými zásahy a minimálním použitím síry. Výsledkem je víno přirozené a od přírody dokonalé.
  • Rezerva/Alternative - Do jejich nejvyšší řady vín vybírají z každého ročníku jen ta nejkvalitnější vína. Při jejich výrobě se nechávají inspirovat tradičními výrobními postupy, které stojí na přirozeném zpracování a souladu s přírodou. Zároveň však naslouchají vnitřnímu hlasu, který udává jejich osobitý směr. Vína Rezerva zrají po dobu 12 až 24 měsíců v dřevěných sudech, a to s veškerými kaly. Pro dosažení plné zralosti jim dále dopřávají čas, během kterého leží v lahvích. Vína z této kolekce jsou nefiltrovaná a obsahují jen nezbytné množství síry.
  • Vejce - Na vína z betonového vejce jsou velmi hrdí. Přinesli vám jej mezi prvními vinaři v zemi. Na vejci je ohromil jeho tvar, který spontánně pracuje s vínem, promíchává ho a dovoluje mu, aby do vína pronikalo malé množství kyslíku. Jedná se o přírodní materiál, který do vína uvolňuje cenné minerály a podporuje ovocnou chuť. Vejce se nemůže čistit žádnou chemií ani vyplachovat chlorovanou vodou. Tím se k vám dostává víno 100% čisté a přírodní.

Vinařská obec Uherský Brod

Obhospodařují 2 ha

ročně vyprodukují 20 000 lahví