vinařství Lípa

Založili dva bratři Marek a Michal. Jde ale o pokračování rodinné tradice výroby vína. Díky rodičům vystudoval jeden vinařství a druhý hotelovou školu. Nyní s odstupem času toto rozhodnutí oba vnímají jako bez nadsázky vizionářské. Marek má na starost víno a Michal gastronomii. Dva obory, které se skvěle doplňují, úzce spolu souvisí a profitují na vzájemném propojení.

Ročně vyprodukují přibližně 30 000 lahví vína. Zaměřují se hlavně na bílá vína. Kromě tradičních a dá se bez nadsázky říct klasických domácích odrůd jako je Ryzlink vlašský a Rýnský, Veltlínské zelené, Tramín červený a dalších, se zaměřují na Burgundské odrůdy, na které hodně sázíme a věříme, že zde mohou dosahovat opravdu špičkových vín. Většinu vín vyrábí v nerezových tancích, kde se snaží o co nejšetrnější přístup bez zbytečných zásahů a technologických vstupů, aby zůstal zachován přirozený charakter a projev každé odrůdy a vína. Nebojí se však ani experimentovat a stále zkoušet něco nového, ať už jde o používání sudů, zpracování vína za použití kriomacerace, produkce vlastního ročníkového sektu, nebo výroby autentických a oranžových vín.

Vinařská obec Mikulov

Obhospodařují xx ha

ročně vyprodukují 30 000 lahví