vinařství Martin Vajčner

Martin se narodil v roce 1986 do rodiny, která má dlouholetou vinařskou i bednářskou tradici. Jeho dědeček ze slovácké Strážnice se kdysi přistěhoval do Znojma a začal zde vyrábět víno. Ten druhý žije ve Velkých Pavlovicích a jako bednář má na starosti pro změnu výrobu a opravy sudů na víno. Všechny fáze výroby vína si vyzkoušel také jeho otec, aby se po privatizaci někdejších Moravských vinařských závodů stal ředitelem nově vzniklé firmy Znovín, kterou vede dodnes.

Odmalička Martin ve vinohradech vypomáhal. Čich na víno si cvičil už v dětství, kdy ho dědeček zavedl do sklepa a odšpuntoval mu sud, aby mohl přivonět ke kopřivovému Sauvignonu, nebo k Tramínu s nádechem růží. Že vinohrad neznamená jen celoroční tvrdou dřinu, ale i slast při ochutnávání jeho plodů, zjistil až při nástupu na jedinou českou vinařskou střední školu ve Valticích.

V roce 2015 založil s kamarádem firmu Navajn. Původně to byl projekt zaměřený na prohlídky města Znojma s degustacemi vín a různé gastronomické zážitky pro turisty. Nakonec pod touto značkou začali vyrábět i vlastní vína. Byla to velká jízda, která oběma dala mnoho zkušeností, ale také vzala téměř všechen volný čas. Firmě se výborně dařilo, ale srdce Martina táhlo stále více k vínu a jeho výrobě. Chtěl dotáhnout nastolenou myšlenku výroby vín s maximálním projevem terroir. Na konci roku 2018 z firmy odešel a založil vlastní vinařství. Chce více času věnovat výrobě vína a konečně mít vlastní hrozny a vinohrad, což při velkém časovém vytížení nebylo reálné. 

První víno uvádí na trh v roce 2019. Zaměřuje se na výrobu vín, ze kterých je čitelná oblast, odkud hrozny pocházejí.  Minimalizuje zásahy do vína, nechává na přírodě, jak budou vína ve výsledku chutnat. Snaží se, aby jeho činnost byla v souladu s přírodou i ve vinicích, kde využívá pouze biologické postřiky. Jako základ preventivní ochrany révy považuje především kvalitně provedené zelené práce. Obděláváním vinic i prací ve sklepě se snaží co nejméně zatěžovat životní prostředí a snižovat na minimum uhlíkovou stopu.  

Základem Martinových vín jsou hrozny z tradičních viničních tratí na Znojemsku. Zpracované hrozny jsou z vinic v ekologickém režimu, práce ve vinici i sklizeň jsou prováděny ručně. Hrozny jsou následně šlapány nohama. Vína nefiltruje ani nečiří a obsahují buď velmi malé (do 66,6 mg/l celkové), nebo žádné množství přidané síry. Před uvedením na trh leží vína v láhvích ještě nějaký čas ve sklepě.

Vinařská obec Znojmo

Obhospodařují 1,5 ha

ročně vyprodukují 10 000 lahví